Overslaan en naar de inhoud gaan

Broodjeszaak openen: zo doe je dat

2 min

Je wilt een broodjeszaak openen? Proficiat! Maar wat komt er nu allemaal bij kijken bij de opstart van een broodjeszaak? Met een goede voorbereiding kom je al heel ver. Dankzij deze zeven tips krijg je nóg meer zin om je eigen broodjeszaak te beginnen.

Schrijf een businessplan

Je hebt een goed idee? Top! Maar heb je alles goed in kaart gebracht? Daar kan een businessplan je bij helpen. Daarmee zet je alles eens op een rijtje en word je verplicht om keuzes te maken, die je zullen helpen bij je groei. Dat begint bij je idee. Wat is het potentieel daarvan en is er effectief vraag naar? Wat zijn je groeiplannen?

Locatie is alles

Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch benadrukken we het nog eens. Onderschat de keuze van een goede locatie niet. Een broodjeszaak starten staat of valt bij de ligging. Check of er voldoende potentiële klanten in de buurt zijn en of die passen bij jouw concept. Wandel of fiets eens rond en ga kijken hoe het met de concurrentie zit.

Financieel plan

Briljante ideeën hebben is één, maar hoe je het draait of keert: het financieel plaatje moet natuurlijk ook kloppen. Maak daarom een financieel plan voor je broodjeszaak op. In theorie is dit je opbrengsten en kosten in kaart brengen, zodat je goed zicht krijgt op de omzet en winst. Een efficiënte facturatie is natuurlijk onmisbaar. Kies voor Symana, zodat je snel en efficiënt facturen maakt.

Maak een onderscheid tussen de opstartkosten van je broodjeszaak en de terugkerende kosten zoals elektriciteit, loonkosten ... Denk ook op langere termijn. Misschien werf je nog niet meteen iemand aan, maar zou je dit wel willen na een tijdje? Voorzie dit alvast in je plan. Hulp nodig om een financieel plan voor je broodjeszaak te maken? Doe dan beroep op een accountant of boekhouder.

Onderzoek welke vergunningen nodig zijn

Een broodjeszaak beginnen is nog iets anders dan kranten verkopen. Het gaat namelijk over voeding en dan gelden er – terecht – een aantal eisen, vastgelegd door de overheid. Denk aan brandveiligheid maar vooral ook voedselveiligheid. Ga goed na waaraan je moet voldoen en welke kosten je daarvoor moet maken.

Breng de benodigdheden in kaart

Voor een broodjeszaak heb je natuurlijk brood, groenten, beleg, sauzen etc. nodig. Maar er is veel meer dan dat. Denk aan de inrichting. Wordt het enkel een afhaalzaak of kunnen mensen ook ter plaatse eten? Maak er vooral een aangename plek van, waar mensen graag (terug)komen. Zorg er ook voor dat de bestellingen vlot afgehandeld worden. Dat kan met een efficiënt bestelplatform als dat van Symana. In de premium versie krijg je zelfs een printmodule, waardoor je niet langer met alcoholstift op de bestellingen hoeft te schrijven. Gewoon even het etiket uit de printer halen en kleven maar!

Marketing

Nu je een goed idee hebt over hoe je best een broodjeszaak kan openen, is er nog één belangrijk punt: klanten aantrekken (en behouden!). Dat staat of valt met goede producten, klantvriendelijkheid en een origineel concept. Maar zet ook in op een goede marketing. Een aantrekkelijke website is in deze tijden onontbeerlijk, liefst met online betaalmogelijkheid. Klinkt alsof dat veel werk is? Dat hoeft niet, wat met Symana heb je er één in een haverklap. Als klap op de vuurpijl kan je ook makkelijk nieuwsbrieven uitsturen met onze software.

Werk efficiënt

Time is money en zeker als je onderneemt. Wil je een broodjeszaak beginnen, dan houd je dit best in het achterhoofd. Doe er alles aan om je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Met de software van Symana krijg je op dat vlak alvast wat hulp. Dankzij het bestelplatform kan je meer bestellingen verwerken en met de online betaalformule loopt alles vlotter. Neem er meteen de facturatiemogelijkheid bij en zo maak je snel en foutloos facturen op.

Dat is echter maar een greep uit wat Symana kan. Eén ding is zeker: met onze software is een broodjeszaak openen nóg makkelijker.

Benieuwd naar hoe we jou kunnen helpen om je eigen broodjeszaak te starten? Contacteer ons dan even.